LÄS LÄS LÄS

Läste nyss ett av Zara Larsson's blogginlägg (LÄNK) som jag tycker var skitbra rent ut sagt. Delar det så ni också kan läsa det om ni nu inte redan har gjort det dvs. Tycker detta är otroligt viktigt att ta upp, för alla, både kvinnor och män. Det är så sjukt hur vissa rättegångar har sett ut och hur de fortfarande ser ut då de helahela tiden pekar på att det var offrets fel, vilket det absolut inte är. Ta er tiden att läsa detta, det är helt klart läsvärt!

Jag tror dock vi alla har samma slutvärdering – våldtäkter är hemska. Det ska inte få ske. Det var faktiskt riktigt svårt i vissa fall att hålla tummarna i styr och inte flippa ur totalt och kalla folk för själsord, men en liten andel av personer var helt enkelt troll som bara ville provocera. Inte en rolig grej att skoja om, enligt mig. En våldtäkt är ingen olycka som man kan råka ut för som när man ramlar med cykeln. Det förstör folks liv helt totalt. Vad ska man göra åt det  då? Jo, jag tycker personligen att man kan börja från the source. Kvinnosynen. Hur ser vi i samhället på kvinnan idag? Och hur ser kvinnorna på männen? Fick en sådan jävla bra kommentar på Instagram idag.

 

”Att alla är potentiella våldtäktsmän är inget vi kvinnor i allmänhet tror. Istället är det något vi enligt domare och samhället i stort sätt MÅSTE tro för att undvika våldtäkter. En kvinna som talar med en man på bussen hem från krogen får sedan skuld om han våldtar henne, ”varför var du trevlig mot honom?”. En kvinna som följde med sin dejt hem och sen blir våldtagen får skulden, ”varför följer du med honom hem? Hur kunde du lita på en nästan främmande man?”. EN kvinna med kort kjol på en fest blir våldtagen får skulden, ”varför hade du en kort kjol om du inte ville ha sex? Du förstår väl vilka signaler det ger?”. Kvinnor tror inte att alla män är våldtäktsmän; vi fortsätter ha korta kjolar, fortsätter svara när okända pratar på bussen och vi fortsätter att följa med dejter hem. Varför? För att vi är godtrogna och inte tror att alla män våldtar. MEN samhället ger oss sedan när vi tror att friheten är vår, att nej är ett nej och att alla har respekt för vår integritet. Enda sättet att ha ryggen fri för en kvinna är om hon misstror varje man.”

 

Vi måste prata om det! Lära oss från början. Hur många här pratade svåra relationer, våldtäkter och övergrepp i skolan? Alltså hade riktiga diskussioner om jobbiga ämnen som detta? Fan inte jag i alla fall. Jag såg hur många 12-åringar det var som kommenterade ”men du lägger ju upp bilder i bikini, då ber ju du om det”. Alltså VA? Vad fan har dina föräldrar lärt dig? Vad säger dina kompisar om det här? Hur kan du tycka så? Hur kan man vara nyss fyllda 12 och tro att det är offrets fel? Och vad är det för mesiga straff vi i Sverige har för våldtäkter? NEJ NEJ NEJ.

 

 


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar